Peter Musschenga

Ik werk als multicisciplinair ontwerper in Groningen. In 1998 studeerde ik af aan kunstacademie Minerva op het vakgebied Grafisch Ontwerp. Tijdens mijn studie verkende ik al andere disciplines als fotografie en scenografie. Ik studeerde af met een Viewmaster-installatie waarbij ik de techniek van deze kijkbrillen opnieuw ontdekte. Dit bijzondere afstudeerproject bracht mijn verschillende interesses samen: inhoud, vorm, techniek, perspectief en ruimtelijkheid. Op zes lichtzuilen waren viewmasters te zien waarop in compacte beeldverhalen ingegaan werd op het thema ‘waarom blijven mensen bij elkaar?’. Hiervoor hield ik uitgebreide interviews met 6 stellen over hun relatie.
 
Ik vestigde mijn eigen ontwerpstudio in februari 1998 en werk sindsdien aan uiteenlopende soorten projecten. Mijn grafisch werk omvat logo's, huisstijlen, campagnes, boeken, magazines, poster en flyers. Belangrijke opdrachtgevers daarbij zijn Sense Noord-Nederland (de GGD's in Groningen, Friesland en Drenthe), Pro Facto, Stichting LGBT Groningen, muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier en de Noordelijke Rekenkamer.
 
Voor diverse theaterproducties ontwerp en bouw ik decors. In eerste instantie voor het Universiteitstheater en Noorderzon. Van 1996 t/m 2012 maakte ik, met enkele tussenpozen, toneelbeelden voor het Groninger Studenten Cabaret Festival in de stadsschouwburg Groningen. Projecten waarin ik naar hartelust kon experimenteren met een computergestuurde trekkenwand. Voor Koninklijk Theater Carré maakte ik het decor voor de cabaretmarathon ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan.
 
Om als grafisch ontwerper een completer aanbod te kunnen bieden ontwikkelde ik vaardigheden in het webdesign: HTML, css, Flash en later een CMS als Joomla.
 
In 2012 won ik de pitch voor een kunstwerk ter gelegenheid van de 400-jarige Rijksuniversiteit Groningen. Dit werd SHA_RE, een permanent lichtkunstwerk dat sinds augustus 2014 het trappenhuis van de Universiteitsbibliotheek een ander aanzicht geeft.
 
Naast grafisch werk heb ik me in 2017 beziggehouden met het theaterproject Spinbarg, dat in de nazomer van 2017 per museumschip door de provincie Groningen voer. Ik ontwierp voor het oude turfschip De Familietrouw een installatie van kijkkasten waarin op een intrigerende wijze Groninger volksverhalen te beleven waren. De installatie was tot januari te zien in Museumklooster Ter Apel en staat momenteel in het Doe Museum in Veendam.

 

© 2018 Studio Peter Musschenga