SHA_RE lichtkunstwerk Universiteitsbibliotheek Groningen

SHA_RE lichtkunstwerk Universiteitsbibliotheek Groningen

  • Klant: Groninger Universiteitsfonds
  • Object: lichtkunstwerk
  • Formaat: 4 x 5m
  • Materiaal/techniek: ledschermen
  • Locatie: UB Groningen
  • Bijzonderheid: software door Prographics (nu NEP), ledtechniek door LedGo
  • Datum: augustus 2014
  • Link: https://share.ub.rug.nl/

Visualizing the university
Presenting science in public space

Voor het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen kreeg ik van het Groninger Universiteitsfonds de opdracht een permanent lichtkunstwerk te ontwerpen. In de nacht van 22 op 23 augustus 2014 is het tijdens een feestelijke avond onthuld. Locatie van het kunstwerk is de Universiteitsbibliotheek.

English version

SHA_RE is een dynamisch grid van beelden dat voortdurend van zowel vorm als gedaante verandert. Niet alleen het trappenhuis, maar ook het Broerplein transformeert hierdoor. Op deze plek, waar studenten en docenten uit alle vakgebieden samenkomen, in hartje stad temidden van de stadjers toont het kunstwerk foto's, video's en teksten die het wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit gebruikt en genereert.

In een dynamisch grid dat over een meer dan 20m2 grote waterval van ledpanelen stroomt worden duizenden foto's, video's van onderzoek en teksten van dissertaties getoond in een voortdurend wisselende vorm. De beweging is niet lineair. Soms wordt een van de cellen uitvergroot en reikt het beeld van onder tot bovenaan het trappenhuis. Daarnaast vullen de cellen zich af en toe met kleur waarbij het beeldengrid overeenkomsten vertoond met een glas-in-loodraam, een verwijzing naar de Sint-Martinuskerk die tot 1982 op deze locatie stond. En een reflectie van de glas-in-loodramen van het Academiegebouw aan de overzijde van het plein.

Periodiek worden verschillende cellen van het grid transparant waarbij een kijkje wordt gegeven in de aderen van de bibliotheek door een scrollend logfile dat weergeeft hoe in de catalogus gezocht wordt, het begin van veel bronnenonderzoek.

De naam SHA_RE geeft de de manier aan waarop het kunstwerk tot stand gekomen is en wat het doet: het delen van het eigen onderzoek met het kunstwerk en de kunstenaar, het delen van het eigen onderzoek met collega's en het publiek en het delen door het kunstwerk van het materiaal met het publiek. De underscore knipt het woord in tweeën. Het geeft een idee van de techniek die erachter zit, waarbij 'RE' staat voor 'research'.

Lees meer over SHA_RE op share.ub.rug.nl

 

BIJDRAGEN AAN SHA_RE?

Voor het Lustrum in 2024 zal SHA_RE een update krijgen. Ik wil het huidige aantal van 8000 beelden en video's verdubbelen zodat het digitale grid verrijkt wordt met recent onderzoeksmateriaal. Ik nodig alle onderzoekers aan de RUG uit om bij te dragen aan de artistieke weergave van het onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Welk materiaal?

Wanneer je wilt dat je onderzoek in het hart van de stad gezien wordt, deel dan het werk met mij. Al het beeldmateriaal dat tijdens het RUG-onderzoek wordt geproduceerd is welkom: van veldonderzoeksfoto's tot (laboratorium)video's, infographics, modellen, schema's en ander beeldmateriaal. Ze mogen niet te klein van formaat zijn (minimale grootte 1000 pixels kleinste maat) en geen logo's bevatten. Voorbewerking is niet nodig.

Voor wie?

Deelname staat open voor iedereen die onderzoek doet aan de RUG. Ben je student? Beelden moeten goedgekeurd zijn voor publicatie omdat ze in de openbare ruimte te zien zijn. Mogelijk heb je toestemming van je professors nodig.

EXTENDED Deadline

Afbeeldingen/video's insturen kan t/m 15 april 2024. In mei 2024 worden ze getoond in de nieuwe editie van het SHA_RE-kunstwerk. Omdat de database voortdurend zal worden bijgewerkt, zijn bijdragen daarna altijd welkom.

Hoe te versturen?

Stuur het beeldmateriaal naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. inclusief je faculteits-/instituutsnaam. Voor het veilig delen van grote bestanden kun je overwegen gebruik te maken van Unishare of SURFfilesender.

Vragen?

Voel je vrij me te mailen bij vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Dankjewel!

 

Foto's

foto's: Henk Veenstra

Video

De Studio

Studio Peter Musschenga werkt vanuit Het Paleis. Het adres van de studio is: Langestraat 180, 9712MH Groningen.

Kom langs voor een kennismaking, een offerte of gewoon een kop koffie. Stuur me een mailtje!