Voor Productiehuis Spinbarg mocht ik na de eerste succesvolle editie in 2017 opnieuw een multimediale installatie ontwerpen.
De Kraak is een grensoverschrijdende meertalige multimedia-installatie ontworpen in de taal van de zee. Bezoekers komen binnen in een overgangsgebied waar oude verhalen uit het Waddengebied worden geplaatst in een eigentijdse context van overbevissing, stijgende waterstanden en de gevolgen van eindeloze economische groei. Het is een speelse visuele voorstelling over verleden, heden en toekomst van onze relatie met de zee, verteld als een liefdesverhaal.
De Waddenzee is het grootste aaneengesloten systeem van intergetijdenzand en slikken ter wereld. Door de eeuwen heen hebben mensen niet alleen gevochten tegen, maar ook meegewerkt aan het water. Het is deze samenwerking die hoop biedt voor de toekomst.
Meer informatie op www.spinbarg.nl.
Mythische verhalen
Hoofdpersoon van de installatie is de Kraak, een gigantische mythische octopus die met zijn tentakels schepen naar beneden sleurt. De Kraak begeleidt bezoekers op hun reis en is op de een of andere manier altijd op de achtergrond aanwezig, liefdevol of dreigend.
Grensoverschrijdende oorsprong en samenwerking
De tentoonstellingsruimte lijkt op een onderwaterwereld, waar schelpachtige structuren fungeren als kijktheaters voor de verhalen. Door het gesloten ontwerp van de module en kap wordt de bezoeker meegezogen in animaties: digitaal, 3D of gemaakt met of op papier. Kunstenaars uit het hele Waddengebied hebben eraan gewerkt, elk verhaal is een samenwerking tussen een filmmaker en een componist.
Bezoekers komen tijdens hun reis ook twee verschillende soorten objecten tegen: een 360˚ Virtual Reality-ervaring en een periscoop. Zij geven op fantasierijke wijze het unieke karakter van de Waddenzee weer: het ontstaan, de dynamiek, de bewoners en de manier waarop wij ermee verbonden zijn.
Immersieve ervaring
De installatie wordt ondergedompeld in een bewegende waterprojectie die de bezoeker meeneemt in een onderwatersfeer. Een soundscape vult de ruimte door middel van een reeks 'audio-ogen' die overal verspreid staan. Ze zijn een kruising tussen zacht golvend zeegras en de ‘lantaarn’ van een zeeduivel. Ze kijken uit over de ruimte en houden de bezoekers in de gaten. Hun pupillen zijn ronde luidsprekers waardoor de betoverende en continu veranderende soundscape de ruimte vult.
Duurzaamheid
De krukjes waarop de bezoekers zitten hebben een bijzondere relatie met de Waddenzee doordat in de zitjes schelpen uit de omgeving zijn verwerkt. Ze versterken het duurzame aspect van deze bijna volledig uit hout opgetrokken tentoonstelling. Daarnaast is veel oud (houten) materiaal hergebruikt in delen van de installatie.
Rond en transparant
Niet alleen de krukken zijn rond, bijna elk onderdeel van het ontwerp van de installatie is cirkelvormig. Het fysieke uiterlijk van de acht modules en de monitorkop is teruggebracht tot de essentie van vouwen, uitvouwen en omsluiten. De monitorkop zelf lijkt het brein van het object te zijn en vertelt de verhalen van De Kraak. Omdat de objecten transparant zijn, verbindt het licht dat erdoorheen valt alle elementen in de ruimte.
Toernee
De Kraak zal een aantal jaren op toernee zijn door het Waddenkustgebied. Na in de zomer van 2022 in Zeehondencentrum Pieterburen te hebben gestaan toerde de installatie in september en oktober met Scheepsatelier Eestroom langs Dokkum, Harlingen, Leeuwarden en Zwolle. Op dit ogenblik is het een jaar lang in Ecomare op Texel te zien, waarna het eind 2023 de grens oversteekt naar Landesmuseum Natur und Mensch Oldenburg.
Pers
In Nieuwsblad Noordoost Friesland stond op 23 september 2022 een groot artikel over de tour door Friesland, geschreven door Frank de Wilt: https://nieuwsbladnof.nl/regio/Gronings-productiehuis-brengt-oude-volksverhalen-per-schip-naar-Dokkum-27942184.html.
Quotes door bezoekers in het gastenboek
“Een hele mooie beleving. Prachtig van opzet.”
"Echt een prachtige beleving! Geluid, verhaal en beeld maken een spannend geheel."
“Na deze geweldige sensatie ben ik één geworden met de zee. Het leek een impossible date, maar nee!”
"Sprakeloos ben ik."
Beelden
Huidige tentoonstellingslocatie Ecomare op Texel
Op toernee aan boord van Atelierschip De Eestroom
Eerst locatie Zeehondencentrum Pieterburen
Film