Vormgeving rapporten Noordelijke Rekenkamer

Vormgeving rapporten Noordelijke Rekenkamer

  • Klant: Noordelijke Rekenkamer
  • Object: ontwerp en vormgeving rapporten, website
  • Datum: 2012–2020

In 2012 kreeg ik de opdracht van de Noordelijke Rekenkamer de vormgeving van de rapporten te vernieuwen. De NR onderzoekt per jaar gemiddeld 3 beleidsterreinen die in de drie Noordelijke provincies actueel zijn. Ieder onderzoek bestaat daarom ook (meestal) uit 3 rapporten: een voor de provincie Fryslân, een voor Drenthe, en een voor Groningen. De rapporten worden digitaal geprint en worden daarnaast als interactieve pdf geïnstalleerd op de tablets van de Provinciale Statenleden.

Blokkenpatroon vormt stramien voor omslag

Een rapport voor iedere provincie betekent een mogelijkheid om de specifieke inhoud ervan door te laten klinken in het omslag. Dus krijgt iedere provincie haar eigen omslag. Als uitgangspunt voor het stramien van de omslagen is het logo van de Noordelijke Rekenkamer genomen: een overlapping van de 3 provincies. Deze overlapping heb ik omgezet in een blokkenpatroon dat de basis vormt voor kleurblokken, tekstblokken en foto's. Met het blokkenpatroon kan gespeeld worden zodat voor ieder rapport een interessant beeld ontstaat, maar de (vorm van de) betreffende provincie blijft doorklinken.
Voor de onderzoeken waarvoor slechts 1 gezamenlijk rapport uitkomt is het mogelijk wat vrijer om te gaan met het stramien, zodat ieder provincie zich erin kan herkennen.

Nieuwe letter 

Leesbaarheid en inzichtelijkheid vormen de belangrijkste pijlers voor het ontwerp voor het binnenwerk. Statenleden moeten binnen korte tijd veel tekst tot zich (kunnen) nemen. Daarvoor is een letter nodig die niet alleen prettig en snel leest, maar ook de publicaties van de NR apart stellen van andere publicaties. Daarnaast moet de betrouwbaarheid van de NR er in doorklinken. Gekozen is voor de FF Tisa (serif voor tekst en koppen, sans-serif voor grafieken, tabellen, bijlagen en omslag-koppen), een recente letter van de Sloveense typograaf Mitja Miklavčič. 

Overzichtelijkheid

Wanneer mensen veel moeten lezen is het handig ze een paar handvatten te geven om inzichtelijker te maken wat ze precies aan het lezen zijn. Daarom hebben de drie onderdelen van ieder rapport - onderzoekstekst, reacties, bijlagen - ieder een eigen kleur (respectievelijk wit, paars en groen). Het blokkenstramien (60 x 60 mm) van het omslag klinkt door in de opmaak van het binnenwerk. De hoofdkleuren paars en groen zijn de huisstijlkleuren van de NR.

 

 

 

 

 

De Studio

Studio Peter Musschenga werkt vanuit Het Paleis. Het adres van de studio is: Langestraat 180, 9712MH Groningen.

Kom langs voor een kennismaking, een offerte of gewoon een kop koffie. Stuur me een mailtje!