Visualizing the university
Presenting science in public space
Voor het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen kreeg ik van het Groninger Universiteitsfonds de opdracht een permanent lichtkunstwerk te ontwerpen. In de nacht van 22 op 23 augustus 2014 is het tijdens een feestelijke avond onthuld. Locatie van het kunstwerk is de Universiteitsbibliotheek.
SHA_RE is een dynamisch grid van beelden dat voortdurend van zowel vorm als gedaante verandert. Niet alleen het trappenhuis, maar ook het Broerplein transformeert hierdoor. Op deze plek, waar studenten en docenten uit alle vakgebieden samenkomen, in hartje stad temidden van de stadjers toont het kunstwerk foto's, video's en teksten die het wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit gebruikt en genereert.
In een dynamisch grid dat over een meer dan 20m2 grote waterval van ledpanelen stroomt worden duizenden foto's, video's van onderzoek en teksten van dissertaties getoond in een voortdurend wisselende vorm. De beweging is niet lineair. Soms wordt een van de cellen uitvergroot en reikt het beeld van onder tot bovenaan het trappenhuis. Daarnaast vullen de cellen zich af en toe met kleur waarbij het beeldengrid overeenkomsten vertoond met een glas-in-loodraam, een verwijzing naar de Sint-Martinuskerk die tot 1982 op deze locatie stond. En een reflectie van de glas-in-loodramen van het Academiegebouw aan de overzijde van het plein.
Periodiek worden verschillende cellen van het grid transparant waarbij een kijkje wordt gegeven in de aderen van de bibliotheek door een scrollend logfile dat weergeeft hoe in de catalogus gezocht wordt, het begin van veel bronnenonderzoek.
De naam SHA_RE geeft de de manier aan waarop het kunstwerk tot stand gekomen is en wat het doet: het delen van het eigen onderzoek met het kunstwerk en de kunstenaar, het delen van het eigen onderzoek met collega's en het publiek en het delen door het kunstwerk van het materiaal met het publiek. De underscore knipt het woord in tweeën. Het geeft een idee van de techniek die erachter zit, waarbij 'RE' staat voor 'research'.
Lees meer over SHA_RE op share.ub.rug.nl
Foto's
foto's: Henk Veenstra