Spinbarg: decor- en lichtontwerp voor een schip vol verhalen

Spinbarg: decor- en lichtontwerp voor een schip vol verhalen

  • Klant: Productiehuis Spinbarg
  • Object: kijkkasten installatie, landmark
  • Materiaal/techniek: hout, staal, videoschermen, led
  • Locatie: diverse locaties in de provincie Groningen
  • Datum: augustus 2017

Het grootste project voor 2017: inrichting van het schip, lichtontwerp, landmark en meer. Spinbarg = 13 Groninger volksverhalen verbeeld door animatoren, filmmakers, kunstenaars en componisten in 12 kijkkasten en een soundscape. Van 18 t/m 22 augustus waren de eerste voorstellingen op het Noorderzon Performing Arts Festival. Na Groningen voer het schip twee maanden door de provincie en vonden op verschillende locaties allerlei activiteiten plaats.

in de aanloop naar de première heb ik mijn studio omgebouwd tot werkplaats en de houten kasten voor de kijkkasten gemaakt. Op de ligplaats Nieuwe Pekela heb ik gewerkt aan de schoonmaak van het schip, inrichting van het ruim en het aanleggen van het licht in het ruim. 

De stalen constructies zijn gelast door Joris van Perlo, Richard van der Veen tekende voor de bekleding van de zittingen, met meer dan fijne medewerking van Stoffeerwerk.

In de pers is veel aandacht geweest voor Spinbarg. Voor de lokale omroep van Oldambt werd ik samen met art director Margriet Westerhuis geïnterviewd. Het erg leuke interview is te beluisteren op de Facebook-pagina van mijn studio.

Na de tocht per schip gaat Spinbarg door. Eind 2017/begin 2018 stond de installatie in Museumklooster Ter Apel in Galerie 1. Het ontwerp van de installatie komt hier bijzonder goed tot zijn recht omdat de vorm van het schip nog steeds zichtbaar is in de stalen constructies. De installatie heeft daarna in het DOE-museum in Veendam en het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in Groningen. Eind 2018 zal Spinbarg op verschillende locaties in de gemeente Midden-Groningen staan.

Meer informatie over Spinbarg op www.spinbarg.nl.

 

De installatie van kijkkasten in het ruim van het schip

'lichtzeil' en lichtontwerp buiten

Spinbarg installatie in Museumklooster Ter Apel

Concepten en proces

De Studio

Studio Peter Musschenga werkt vanuit Het Paleis. Het adres van de studio is: Langestraat 180, 9712MH Groningen.

Kom langs voor een kennismaking, een offerte of gewoon een kop koffie. Stuur me een mailtje!